Home Desserts Brownie, Tiramisu & Cookie Dough Cheesecake

Brownie, Tiramisu & Cookie Dough Cheesecake

by

Zei iemand Brownie? Tiramisu of Cookie Dough? Deze waanzinnige Parel het charismatische karakter van al deze smaken! Voorzichtig verlichten de zonnestralen deze ware koningin onder de taarten, terwijl zij sierlijk wuift vanaf haar troon. Een smaaksensatie, maar door weinig mensen te weerstaan. Een robuuste bodem met een twist van pure chocolade en pecankruim. Gevolgd door een vanille laag en een zwevend tapijtje gemaakt van mijn favoriete koffie. Bedekt onder een fluweelzachte mousse van chocolade en als kers op de taart koekjesdeeg kruimels! Je zou niet zeggen dat deze taart gemaakt is van enkel pure ingrediënten en verborgen groenten. Het zou zomaar mijn favoriet kunnen zijn van 2017.

Speciaal

Speciaal voor mijn lieve vriendinnetje Charlotte ontwierp ik deze taart om haar een bijzondere taart cadeau te doen op haar verjaardag. Glutenvrij genieten met haar favoriete smaken en zonder glutenmonsters in 1 taart, dat was een droom. Afgelopen zaterdag mocht ik deze taart dan eindelijk voor haar maken. De glimlach op haar gezicht, was onbetaalbaar.

Favoriet

Tijdens de boeklancering bleek al snel dat deze taart toch echt de favoriet was. Iedereen wilde er wel van proeven. En van alle hoeken werden dan ook foto’s genomen. Geen kruimel bleef over van deze taart!

En dan.. komt het moment dat ik het recept toch echt eens moest uitwerken. Zodat jij ook kan genieten van een fantastische taart! Iedereen kan dit, stap voor stap. Maak de taart tussen je normale bezigheden door. Je zal zien dat alleen het opstijven wat tijd kost, maar in de tussentijd kun jij vast allerlei andere dingen doen!

Stroop de mouwen alvast maar op! Gluten-, lactosevrij en eventueel vegan genieten is een feest!

Alles in huis?

Springvormadvies: Ik gebruikte een hoge springvorm van 18 cm. DEZE is mijn favoriet! Heb je een lagere springvorm? Gebruik dan een 20 a 22 cm springvorm.

Ingrediënten:

Bodem:

 •  400 gr bruine of witte bonen
 • 3 eieren*
 • 5 Medjoul dadels
 • 1 el bakpoeder
 • 2 el ahornsiroop of agavesiroop
 • 3 el cacao
 • 50 gr amandelmeel
 • 3 el pecannoten
 • 1 el kokosolie
 • Optioneel: 1 el Choco Loco (Green Gypsy Spices)

Voor de vulling:

 • 600 gr kokosyoghurt, sojayoghurt of (lactosevrije) kwark
 • 4 el agavesiroop
 • 6 blaadjes gelatine of 4 gr agar agar
 • 1 tl vanillearoma of 0,5 tl vanillepoeder
 • scheutje citroensap
 • 2 el water

Voor de koffielaag:

 • 100 ml sterke koffie
 • 50 ml kokosmelk
 • 2 blaadjes gelatine of 1 gr agar agar

Voor de Chocolade crème:

 • 1 avocado
 • 1 banaan
 • 2 el ahornsiroop of agavesiroop
 • 2 el cacaopoeder

Voor de Cookie Dough:

 • 5 el amandelmeel
 • 4 Medjoul dadels (ontpit)
 • 50 gr pure chocolade
 • 2 el pindakaas
 • 1 tl vanillearoma of het merg van een vanille stokje
 • 30 gr hazelnoten crunch

*Geen eieren? Vervang deze door 2 el gemalen lijnzaad te weken in 6 el water. Gebruik voor de luchtigheid een tl bakingsoda + 1 el citroensap.

 

Aan de slag!

De bodem:

 1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Bedek de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in.
 2. Mix de eieren voor zo’n 5 minuten samen met het zoetmiddel tot een lobbige massa.
 3. Maak vervolgens de uitgelekte bonen, het meel, het bakpoeder, de Medjoul dadels, zoetmiddel, zout, kokosolie, cacao en eventueel de specerijen fijn met een keukenmachine.
 4. Schenk het mengsel in een mengkom en giet de lobbige eiermassa hierbij.
 5. Spatel de eiermassa door het deeg heen. Gebruik je geen eieren? Voeg dan het lijnzaadmengsel toe samen met de bakingsoda en het citroensap. Roer het browniemengsel nog één keer door elkaar.
 6. Schenk het beslag in de springvorm. Zorg ervoor dat je de helft van de springvorm vult. Heb je nog browniemengsel over? Vul hier dan een klein springvormpje mee voor een extra taartje.  Hak de pecannoten grof en strooi deze over de brownie.
 7. Schuif de browniebolide in de oven en bak deze 25 minuten in de oven.
 8. Laat de browniebodem afkoelen en ga verder met het maken van de vulling.

De vulling:

 1. Schenk de de yoghurt samen met het zoetmiddel en de vanille in een kom en roer de ingrediënten door elkaar.
 2. Gebruik je gelatine? Week de blaadjes gelatine in een kommetje met koud water. Knijp de gelatine uit wanneer deze week geworden is. Verwarm de gelatine in de citroensap met een paar eetlepels water en roer dit goed door elkaar. Voeg nu beetje bij beetje het yoghurtmengsel toe aan de verwarmde gelatine. Blijf ondertussen goed roeren om klontjes te voorkomen. Ga door naar stap 4.
 3. Gebruik je agar agar? Roer de agar agar door het citroensap en enkele eetlepels water en kook dit zo’n 2 minuten in een pannetje. Schenk hier de  yoghurt bij en roer het mengsel goed door elkaar. Haal het pannetje van het vuur.
 4. Mix het parelwitte goedje door elkaar, voeg eventueel nog een halve theelepel xanthaangom toe, je zal merken dat het mengsel extra luchtig wordt. Giet de helft van het yoghurtmengsel boven op een afgekoelde bodem. Zet de bodem in de koelkast zodat de vanille laag op kan stijven. Zet het overige yoghurtmengsel even aan de zijkant. Ga eerst door met het maken van de koffie laag.

De koffielaag:

 1. Doe de koffie en de kokosmelk in een pannetje.
 2. Gebruik je gelatine? Week de blaadjes gelatine in een kommetje met koud water. Knijp de gelatine uit wanneer deze week geworden is. Verwarm de gelatine in het pannetje met koffie en kokosmelk  en roer dit goed door elkaar. Blijf ondertussen goed roeren totdat de gelatine is opgelost om klontjes te voorkomen. Ga door naar stap 4.
 3. Gebruik je agar agar? Roer de agar agar het koffie en kokosmengsel en kook dit zo’n 2 minuten in een pannetje. Roer het mengsel goed door elkaar zodat de agar agar goed opgenomen zal worden. Haal het pannetje van het vuur. Ga door naar stap 4.
 4. Schenk jouw smakelijke koffiemengsel over het vanille tapijtje en zet de smakelijke bolide weer in de koelkast.
 5. Wanneer de stijf genoeg is kun je het yoghurtmengsel licht verwarmen en goed doorkloppen met een mixer of staafmixer zodat het mengsel weer vloeibaar is. Schenk dit vervolgens over het koffiemengsel heen en zet de taart weer in de koelkast.

De chocolade laag:

 1. Pureer de avocado, cacao, banaan en het zoetmiddel in een kom tot een smeuïg mengsel. Proef even of de mousse op smaak is.
 2. Verspreid deze sierlijk over de koffielaag, het liefste niet te dicht bij de rand.

Cookie Dough:

 1. Maak de ingrediënten klein met een keukenmachine of blender totdat er een kruimelig deeg ontstaat. Proef even of het op smaak is.
 2. Laat de Cookie Dough zo’n 10 minuten opstijven in de koelkast.
 3. Snijd ondertussen de springvorm los van de cheesecake. Doe dit door het mes van boven naar beneden te bewegen tot aan de bodem rondom, zodat de hele taart uit de vorm komt.
 4. Strooi het Cookie Dough mengsel over de taart en geniet ervan!

Ga je dit taartje maken? Laat even een berichtje achter, dat vind ik leuk! Heb je een foto? Post deze op mijn Facebook of Instagram. Vergeet mij niet te taggen of de haghtag #ohmypie te gebruiken. 

Wie weet verschijnt de foto op de Wall of Pie of is jouw foto het ‘Pareltje van de Week’!

Liefs, Marike

 

You may also like

Leave a Comment